En veel voorkomende vraag bij het zoeken naar een oplossing voor klimaatbeheersing in huis of op kantoor is: ‘Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?’ Hoewel beide systemen kunnen helpen bij het reguleren van de binnentemperatuur, zijn er wel degelijk wat verschillen als je kijkt naar de werking, functionaliteit en toepassingen. Want een airco dient om je woning ‘s zomers te koelen en de warmtepomp zorgt voor verwarming in de koude wintermaanden. Beiden hebben een buitenunit, waar de lucht afgekoeld wordt of juist verwarmd wordt. Wat is dan precies het verschil? Daar gaan we dieper op in.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp is een innovatieve technologie die we steeds vaker tegenkomen in woningen. Zo verwarmt de warmtepomp je woning op een milieuvriendelijke manier op elektriciteit en worden er geen fossiele brandstoffen gebruikt. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die men kan installeren. Zo heb je de lucht-lucht warmtepomp, lucht-water warmtepomp, de water-water warmtepomp en als laatste de geothermische warmtepomp.
Een lucht-lucht warmtepomp verwarm je woning met warme lucht. Met een buitenunit wordt de warmte uit de lucht gehaald en door de binnenunit wordt vervolgens de warme lucht verspreid. Een lucht-waterpomp werkt nagenoeg op dezelfde manier, maar verspreidt de warmte niet via de lucht, maar wel door het circuleren van water. Het is eigenlijk een ecologisch alternatief voor de gasketel. Het systeem is te integreren met radiatoren en vloerverwarming. Daarnaast verwarmt dit type warmtepomp dus niet alleen je woning, maar kan het ook zorgen voor warm sanitairwater.
Een geothermische warmtepomp is een wat uitgebreider systeem waarbij warmte uit de aardbodem gehaald wordt. Dit type warmtepomp kan een investering zijn en is niet altijd mogelijk. Een water-water warmtepomp haalt enkel warmte uit grondwater.
Hoe werkt een airco?
Net zoals de lucht warmtepomp heeft een airco een binnen- en een buitenunit. De buitenunit zorgt ervoor dat de lucht wordt afgekoeld en vervolgens zorgt de binnenunit dat de lucht de woning in wordt geblazen. Een aircosysteem werkt dus in principe hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp, het verschil zit echter in de programmering. Een airco zal in eerste instantie koude lucht produceren, terwijl een warmtepomp doorgaans gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Je kunt de werking van beide toestellen omdraaien. Maar zijn er naast de programmering nog andere verschillen? Dat ligt vooral aan de doeleinden waarvoor het wordt ingezet.
Wat is dan het verschil tussen een warmtepomp en een airco?
Een warmtepomp is ontwikkeld om je woning op een energiezuinige manier te verwarmen. De airco is in eerste instantie bedacht om je woning op een effectieve manier te koelen. Op technisch vlak is er dan ook vrij weinig verschil tussen een airco en een warmtepomp. Het belangrijkste verschil tussen een warmtepomp en een airco ligt in het vermogen om te verwarmen en de mogelijkheden. Qua energie-efficiënte heeft de warmtepomp de bovenhand dankzij het warmteoverdrachtsproces. Het is efficiënter om warmte te verplaatsen dan om warmte te genereren, zoals traditionele verwarmingsystemen dat doen. Het voordeel is dat de warmtepomp minder energie verbruikt om een ruimte te verwarmen, wat leidt tot lagere energiekosten en minder uitstoot.
Kosten en installatie
De initiële kosten voor de installatie van een warmtepomp liggen doorgaans hoger dan de aanschaf van een airco. Dit komt door de complexiteit van het systeem en (vaak) de noodzaak om zowel de warming als koeling te configureren. Als de warmtepomp eenmaal geïnstalleerd is zijn de kosten over het algemeen lager, wat kan resulteren in besparingen. De installatie van een airco is meestal eenvoudiger en goedkoper. Voor huishoudens in regio’s met milde winters kan dit voldoende zijn, maar in koudere klimaten is een apart verwarmingssysteem zoals een warmtepomp nodig.
Milieu impact
Als we kijken vanuit het milieuperspectief, dan hebben warmtepompen een lagere CO2-voetafdruk dan traditionele verwarmings- en koelsystemen. Zo is er sprake van warmteoverdracht in plaats het verbranden van fossiele brandstoffen. Dat maakt de warmtepomp een duurzame keuze! Hoewel airco’s de afgelopen jaren efficiënter zijn geworden, bieden ze nog geen optimale verwarmingsoplossing en bieden dus niet dezelfde energie-efficiënte als warmtepompen.
Ventasol adviseert
Twijfel je tussen een airco of een warmtepomp? Laat je adviseren door de specialisten van Ventasol. We voorzien je van persoonlijk advies en leggen je graag het verschil tussen een warmtepomp en airco verder uit. Heb je een keuze gemaakt en wil je een warmtepomp installeren? Onze specialisten verzorgen de gehele installatie, zodat je op korte termijn kunt profiteren van lagere energiekosten en alle voordelen die een warmtepomp kan bieden. Meer informatie ontvangen? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!