Hoe werken zonnepanelen nu precies? Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om hun eigen energie op te wekken met zonnepanelen. Met een PV-installatie ben je in staat om significant op je energiekosten te besparen. Bovendien is zonne-energie een duurzame en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Maar hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk? Wij leggen je graag uit hoe zonnepanelen in staat zijn om energie op te wekken.
Wat zijn zonnepanelen?
We weten allemaal dat zonnepanelen apparaten zijn die zonne-energie opvangen om ons huishouden van elektriciteit te voorzien. Hier komt echter vrij veel bij kijken. Zonnepanelen maken gebruik van het zogenaamde fotovoltaïsche effect. Dit effect is in 1839 ontdekt door een Franse natuurkundige, Antoine César Becquerel. Hij merkt dat bepaalde materialen elektriciteit kunnen opwekken zodra ze in contact komen met licht. Deze materialen noemen we halfgeleiders. Zodra halfgeleiders in contact komen met deeltjes met lichtenergie (fotonen), dragen de fotonen energie over aan de elektronen in het kristalrooster van de halfgeleider.
De elektronen in de halfgeleider ontvangen zoveel energie dat ze zich vrij door het materiaal kunnen bewegen. Met als gevolg dat er een verschil in elektrische lading ontstaat tussen de boven- en onderkant van het materiaal. Daardoor ontstaat er een elektrisch veld. Met een metalen contact worden de elektronen opgevangen, waardoor er een elektrische stroom ontstaat.
Hoe werken zonnepanelen dan precies?
Zonnepanelen bevatten zonnecellen gemaakt van silicium, een halfgeleider. Dit materiaal wordt gebruikt om stroom op te wekken met zonlicht. De stroom die je zonnepanelen opwekken is nog niet direct bruikbaar. Daarvoor is een omvormer noodzakelijk. Deze zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, zodat je het in je huishouden kunt gebruiken.
Overigens is het goed om te weten dat je verschillende soorten zonnecellen hebt, namelijk monokristallijn en polykristallijn. Een polykristallijn zonnecel bestaat uit meerdere kleine siliciumkristallen. Een monokristallijn zonnecel bestaat uit één siliciumkristal. Beide zonnepanelen maken gebruik van het fotovoltaïsche effect. Er zijn echter wel verschillen. Monokristallijn zonnepanelen zijn duurder in aanschaf, maar ook efficiënter.
Hoe wekken zonnepanelen elektriciteit op?
Inmiddels weet je ongeveer hoe we stroom kunnen opwekken uit zonne-energie. Hoe zonnepanelen werken? Zodra er zonlicht op de panelen valt, geven de fotonen energie af aan de siliciumatomen. Hierdoor komen de elektronen los en ontstaat er een elektrische lading. De elektronen gaan bewegen tussen de lagen van de zonnecel, waardoor we gelijkstroom krijgen. Deze stroom wordt door de draden binnen de zonnepanelen geleid. Met behulp van een omvormer wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom. Dat is namelijk de energie die we gebruiken in ons huishouden. Het komt vaak voor dat zonnepanelen meer energie opwekken dan ze verbruiken. In dit geval wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het net.
Hoeveel energie wekken je zonnepanelen op?
Nu je een beter beeld hebt van hoe zonnepanelen werken, is het ook prettig om een indicatie te krijgen van hoeveel energie ze opwekken. Dat is onder meer afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen, gemeten in Wattpiek. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie de zonnepanelen in ideale omstandigheden kunnen opwekken. Daarnaast hebben ook de ligging en de hellingshoek van het dak invloed. Net als het aantal zonuren. In de winter wekken je zonnepanelen minder energie op dan in de zomer.
Hoe werken zonnepanelen in de winter?
Ook in de winter wekken je zonnepanelen elektriciteit op. De panelen werken namelijk op licht, en niet op warmte. Zelfs op bewolkte dagen werken de zonnepanelen, alhoewel ze wel minder zullen opbrengen. In de winter kun je dus een lagere opbrengst verwachten, en in de zomer juist hoger. Net als dat zonnepanelen vooral overdag de meeste energie opwekken. Wil je optimaal gebruikmaken van de energie uit je zonnepanelen, dan kun je een thuisaccu overwegen. Op die manier kun je de energie die je overdag opwekt bijvoorbeeld opslaan voor in de avond.
Neem contact op voor meer informatie en advies
Wil je meer weten over hoe zonnepanelen werken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij leggen je graag uit hoe een PV-installatie werkt en wat het jou kan opleveren. In een vrijblijvend adviesgesprek kunnen we jouw situatie in kaart brengen. Op basis daarvan kunnen we je persoonlijk advies geven. Uiteraard kunnen we je ook informeren over eventuele subsidies en belastingvoordelen waar je voor in aanmerking komt. Net als dat we je graag helpen om de terugverdientijd in te schatten. Zo weet je precies waar je aan toe bent als je zonnepanelen laat installeren!
Besluit je op basis van het adviesgesprek dat je zonnepanelen wilt? Dan kunnen wij je zonnepanelen al binnen 4 tot 6 weken leveren. Hierna zorgen onze specialisten voor een vakkundige installatie.