Wat is de optimale hoek voor zonnepanelen in de winter? | Ventasol

Wij worden beoordeeld met een 9,4 door onze klanten

Wat is de optimale hoek voor zonnepanelen in de winter?

Inhoud

Wil je weten wat de optimale hoek is van zonnepanelen in de winter? Om optimaal te kunnen besparen op energiekosten, is het belangrijk dat je rekening houdt met de hellingshoek. Dit is echter lang niet het enige waar je rendement van afhankelijk is. We vertellen je eerst alles wat je moet weten over de hellingshoek van zonnepanelen, maar leggen je daarna uit waar je nog meer op moet letten.

Een maximale energieopbrengst

Als je overweegt om over te stappen naar zonnepanelen, is het goed om na te denken over hoe je de opbrengst kunt maximaliseren. Je kunt er sowieso van uitgaan dat je bespaart op energiekosten. Dat zonnepanelen in de zomer veel energie opleveren, is bij de meeste mensen wel bekend. Waar meer onduidelijkheid over bestaat, is het rendement van zonnepanelen in de winter. We kunnen je daarin geruststellen, de opbrengst van een warmtepomp en zonnepanelen in de winter is hoog genoeg om te kunnen profiteren van lagere energiekosten. Dit gaat echter alleen op als je de juiste keuzes maakt. Zo moet je bijvoorbeeld weten wat de optimale hoek van zonnepanelen is in de winter.

Is de optimale hoek van zonnepanelen in de winter anders?

Wat niet veel mensen weten, is dat de optimale hoek van zonnepanelen in de winter anders is dan in de zomer. De zon staat in de winter tenslotte lager aan de hemel. In de zomer ligt de ideale hellingshoek rond de 30 à 35 graden, maar in de winter ligt de ideale hellingshoek rond de 40 à 45 graden. Als het dak van je woning een hoek heeft van ongeveer 45 graden, weet je dus zeker dat je goed zit. Tenminste, als je het puur hebt over de winter. De ideale hellingshoek over het hele jaar ligt namelijk tussen de 30 en 40 graden.

Wat nog meer belangrijk is

De optimale hoek van zonnepanelen ligt in de winter tussen de 40 en 45 graden, maar het is geen groot probleem als je hier iets van afwijkt. Er zijn systemen die ervoor zorgen dat zonnepanelen altijd de perfecte hellingshoek hebben, maar in de meeste gevallen heeft het optimaliseren van de hellingshoek geen prioriteit. Wat bijvoorbeeld meer invloed heeft op de energieopbrengst, is het type zonnepaneel dat je kiest. Ook is het aan te raden om in een betrouwbare warmtepomp te investeren en of te kijken of je je woning beter kunt isoleren.

Het type zonnepaneel

Zolang je kiest voor het juiste type zonnepaneel, is de vraag wat de optimale hoek van zonnepanelen in de winter is voor jou minder relevant. Wat zijn de beste zonnepanelen voor in de winter? Dat is voor iedere situatie verschillend. Als je bijvoorbeeld kiest voor zonnepanelen met een hoge opbrengst, zijn de aanschafkosten iets hoger. Hierdoor zul je op de langere termijn een hoger rendement hebben, maar wellicht presteren goedkopere zonnepanelen – ten opzichte van jouw energiebehoeften – goed genoeg om rendabel te zijn. Wat voor zonnepanelen je ook laat installeren, het is altijd belangrijk om voor een A-merk te kiezen. Zo voorkom je hoge onderhoudskosten.

Je woning isoleren

Daarnaast is het belangrijk om je woning goed te isoleren. Het zou zonde zijn als je huishouden onnodig veel energie verbruikt omdat je kozijnen zijn verouderd. Het verbeteren van de isolatie van je woning is makkelijker en goedkoper dan je zou denken. Door je kozijnen te laten vervangen, kun je al flink besparen op energiekosten. Hier kun je vaak zelfs subsidie voor krijgen. Onze specialisten kunnen je overigens uitstekend helpen bij het isoleren van je woning. We laten je graag weten waar je aan toe bent. Zo bereken je de subsidie voor jouw kozijnen bijvoorbeeld gemakkelijk door met ons contact op te nemen.

Kies je ook voor een warmtepomp?

Verder adviseren we je om een warmtepomp te laten installeren. Dit is onmisbaar als je je woning wilt verduurzamen. Met een warmtepomp kun je tot 70% besparen op je gasverbruik. Net zoals bij zonnepanelen is dit een investering waar je op de langere termijn de vruchten van plukt. Wanneer je een warmtepomp combineert met een betrouwbaar zonne-energiesysteem, zul je ongetwijfeld profiteren van lagere energiekosten. Het is goed om te weten dat je zowel het installeren van een warmtepomp als zonnepanelen aan ons kunt overlaten.

De optimale hoek van zonnepanelen in de winter: conclusie

Hoewel de optimale hoek van zonnepanelen in de winter anders is dan in de zomer, hebben de meeste daken een gunstige hellingshoek. Het komt erop neer dat we op vrijwel ieder soort dak zonnepanelen kunnen installeren. Als je benieuwd bent wat je van zonnepanelen kunt verwachten, staan onze specialisten klaar om met je in gesprek te gaan.

wat is de optimale hoek voor zonnepanelen in de winter
Lees onze artikelen