Het leek er even op dat de salderingsregeling voor zonnepanelen tussen 2025 en 2031 zou worden afgebouwd. Inmiddels heeft de Eerste Kamer tegen dit kabinetsplan gestemd; de salderingsregeling blijft voorlopig. Dit betekent dat het de komende jaren nog extra voordelig blijft om zonnepanelen op je dak te hebben. Maar zelfs zonder de salderingsregel zouden zonnepanelen de moeite waard blijven! Wij vertellen je graag alles wat je over salderen moet weten.
Wat is salderen?
De regeling houdt in het kort in dat de stroom die je met je zonnepanelen opwekt en niet gebruikt, kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvang je een vergoeding, want je kunt de teruggeleverde wegstrepen tegen je eigen verbruik. De salderingsregeling is ooit ingevoerd om het voor huishoudens en bedrijven aantrekkelijker te maken om te investeren in zonnepanelen. Dit was in een tijd waarin nog lang niet zoveel daken voorzien waren van zonnepanelen. Tegenwoordig kom je ze bijna overal tegen, maar dat was voorheen niet vanzelfsprekend.
Waarom was er een plan om de salderingsregeling af te bouwen?
Vandaag de dag werken zonnepanelen een stuk efficiënter dan in de tijd waarin de salderingsregeling is ingevoerd. Het kabinet was daarom van mening dat het ook zonder de salderingsregeling aantrekkelijk genoeg was om over te stappen naar zonne-energie. De extra kosten die energieleveranciers maken door de saldering, wordt uiteindelijk doorberekend aan de klanten. Daardoor zouden mensen zonder zonnepanelen ook meebetalen.
Waarom blijft de salderingsregeling nu toch?
Het merendeel van de Eerste Kamer heeft tegen het voorstel gestemd om te stoppen met de salderingsregeling. Een belangrijk argument hiervoor is dat de prijs van zonnepanelen voorheen een stuk hoger lag. Voor huishoudens met een laag inkomen, kan het daarom juist nu interessant zijn om zonnepanelen te laten installeren. Als de salderingsregeling nu weg zou vallen, zouden vooral de welvarende huishoudens hier profijt van hebben gehad. Zij konden het zich namelijk al eerder veroorloven om zonnepanelen te laten installeren.
Mogelijk betaal je wel terugleverkosten
Voorlopig blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan. Omdat de kosten van een zonnepaneleninstallatie gezakt zijn, is het op dit moment zeer gunstig om zonnepanelen aan te leggen. Houd er wel rekening mee dat sommige energieleveranciers terugleverkosten rekenen. Daardoor wordt de salderingsregeling bij sommige energieleveranciers minder gunstig. Toch kunnen energieleveranciers de regeling niet volledig omzeilen, waardoor je hier de komende tijd nog profijt van hebt.
Zonnepanelen blijven hoe dan ook rendabel
De salderingsregeling blijft voorlopig, maar hoe zit het als deze regeling in de toekomst toch eens verdwijnt? Zelfs dan blijft het rendabel om zonnepanelen te laten installeren. Of er nu wel of geen sprake is van een salderingsregeling, het is hoe dan ook aan te raden om er alles aan te doen om het rendement te verhogen. Wij geven je graag een aantal handige tips!
1. Gebruik de opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk
Het eerste wat je kunt doen is de opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Waarom? Omdat het rendement van zonnepanelen in de zomer en winter verschilt. Op de momenten waarop zonnepanelen de meeste stroom opwekken, heb je deze stroom waarschijnlijk het minst hard nodig. Op een warme zomerdag zet je tenslotte niet de verwarming aan. De verwarming en de verlichting gaan ‘s avonds en ‘s winters het vaakst aan. Een goede manier om de opgewekte energie optimaal te benutten, is door huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser en wasmachine te gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen veel energie genereren.
2. Combineer zonnepanelen met een warmtepomp
Door je zonnepanelen te combineren met een warmtepomp, ben je al helemaal efficiënt bezig. Je kunt een warmtepomp tenslotte zo programmeren, dat deze alleen stroom verbruikt wanneer je zonnepanelen veel energie opwekken. Een warmtepomp kan worden geprogrammeerd om alleen op bepaalde momenten warm water te maken. Heb je dit eenmaal zo ingesteld, dan hoef je verder niets te doen.
3. Verklein de terugverdientijd
Je kunt de terugverdientijd verkleinen door de juiste zonnepanelen aan te schaffen. Wanneer je al na een paar jaar onderhoud moet plegen of last hebt van schade na extreme weersomstandigheden, zal de terugverdientijd langer worden. Glas-glas zonnepanelen staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze veel kunnen hebben en bestand zijn tegen hagel, wind en vorst.
4. Kies de juiste zonnepanelen
Je hebt de keuze uit verschillende soorten zonnepanelen. Wanneer je ons benadert, kun je ervan uitgaan dat je zonnepanelen krijgt van een A-merk. Onze specialisten kunnen je vertellen wat voor jou het gunstigst is.
Conclusie: je blijft profiteren van de salderingsregeling
We kunnen concluderen dat je voorlopig nog kunt profiteren van de salderingsregeling. Maar zelfs als deze in de toekomst toch zou verdwijnen, blijft het rendabel om zonnepanelen te installeren. De aanschafkosten zijn de afgelopen jaren namelijk enorm gedaald. Als je wilt weten wat je nog meer kunt doen om te besparen op energiekosten en wat voor jou een gunstige keuze is, laat je dan door ons adviseren!