Vanaf wanneer is een warmtepomp verplicht? | Ventasol

Wij worden beoordeeld met een 9,4 door onze klanten

Vanaf wanneer is een warmtepomp verplicht?

Inhoud

Niet alleen veel particulieren hechten veel waarde aan duurzaamheid, maar ook de overheid. Daarom gelden er bijvoorbeeld steeds strengere regels voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het is al een tijdje bekend dat de overheid van plan is om een warmtepomp verplicht te maken. Is je cv-ketel in de toekomst aan vervanging toe? Dan is de kans dus groot dat je een hybride warmtepomp moet aanschaffen. Maar vanaf wanneer is een warmtepomp verplicht? Wij geven je graag het antwoord op die vraag.

Vanaf wanneer de warmtepomp verplicht wordt: 2026

Vanaf 2026 ben je verplicht om voor een duurzamere oplossing te gaan als je cv-ketel aan vervanging toe is. Vanaf dit moment ben je dus verplicht om voor bijvoorbeeld een hybride warmtepomp te kiezen. Houd er wel rekening mee dat dit alleen geldt wanneer je de cv-ketel vervangt. Het is dus absoluut niet zo dat je in 2026 meteen je werkende cv-ketel moet vervangen. Bovendien zijn er ook een aantal uitzonderingen op de regel. Bepaalde woningen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor een warmtepomp.

Voor wie is de waterpomp verplicht?

De warmtepomp moet vanaf 2026 de nieuwe standaard voor verwarmingsinstallaties worden. De regel zal dus voor veel huishoudens gelden. Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen. Is de terugverdientijd van de warmtepomp bijvoorbeeld langer dan 7 jaar? Dan is de waterpomp in jouw geval hoogstwaarschijnlijk niet verplicht. Nog een uitzondering is als de warmtepomp niet in je woning of in de tuin past. Veel appartementen hebben bijvoorbeeld onvoldoende ruimte om een hybride warmtepomp te plaatsen.

Ook voor monumentale panden gelden andere regels, omdat men de uitstraling van deze panden wil behouden. Een hybride waterpomp zal daarom ook voor monumentale panden geen verplichting worden.

Hoe zit het met geluidsoverlast?

Een warmtepomp maakt geluid. Als je een erg kleine tuin hebt, kun je dit mogelijk als storend ervaren. In dit geval geldt in jouw geval wellicht ook een uitzondering. Overigens zijn er ook veel mensen die het geluid van de warmtepomp helemaal niet storend vinden. Een moderne warmtepomp is bijvoorbeeld aanzienlijk stiller dan de gemiddelde wasmachine. Ben je benieuwd hoeveel geluid een hybride warmtepomp produceert? Wij hebben er een artikel aan toegewijd: hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Komt er een warmtenet in je wijk?

Zijn er plannen voor de aanleg van een warmtenet in jouw wijk? Ook dan kun je ervan uitgaan dat een hybride-warmtepomp in jouw geval niet verplicht zal zijn. Het warmtenet voldoet namelijk ook aan de strengere eisen voor verwarmingsinstallaties die in 2026 ingaan. Belangrijk is wel dat er concrete plannen voor het warmtenet zijn. Je kunt eenvoudig op Google terugvinden of jouw gemeente dergelijke plannen heeft.

De wet is nog niet helemaal rond

We hebben je het antwoord gegeven op de vraag “vanaf wanneer is een warmtepomp verplicht?”. Het is zeker dat er vanaf 2026 strengere eisen aan verwarmingsinstallaties gesteld worden. Houd er echter wel rekening mee dat de wet nog niet helemaal rond is. Het is dus mogelijk dat er bijvoorbeeld nog andere uitzonderingen op de wet komen. In principe kun je er echter van uitgaan dat de warmtepomp verplicht wordt, tenzij de installatie bij jou thuis niet mogelijk is of er een alternatief komt.

Waarom wordt de warmtepomp verplicht?

De Rijksoverheid wil de warmtepomp om verschillende redenen verplicht maken. Zo noemt de overheid klimaatverandering als rede, maar de overheid wil ook dat we minder aardgas gebruiken. Het doel is dat Nederland uiteindelijk helemaal van het aardgas afgaat. De prijzen van aardgas blijven bovendien toenemen. Ook voor consumenten zelf kan het dus interessant zijn om nu de overstap naar een hybride warmtepomp te maken.

Conclusie: vanaf wanneer is een warmtepomp verplicht

Wil je na 2026 je cv-ketel vervangen? Dan is de kans groot dat je een hybride warmtepomp moet laten installeren. Maar ook voor die tijd kan het al interessant zijn om voor een warmtepomp te kiezen. Een warmtepomp heeft namelijk veel voordeel ten opzichte van een cv-ketel. Zo bespaar je een hoop geld aan energiekosten, is het een duurzame oplossing en heeft een warmtepomp vaak minder onderhoud nodig. Bovendien kom je vaak in aanmerking voor subsidie als je een warmtepomp laat installeren. Daardoor liggen de aanschafkosten nu nog relatief laag.

Overweeg je om een hybride warmtepomp aan te schaffen en krijg je graag vrijblijvend advies? Krijg je bijvoorbeeld graag een antwoord op de vraag: “wat is de beste warmtepomp?” Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten voorzien je graag van advies op maat. Wij gaan voor je na of een warmtepomp in jouw geval interessant is.

Vanaf wanneer is een warmtepomp verplicht
Lees onze artikelen