Het aanschaffen van een warmtepomp vereist een zorgvuldige voorbereiding. Het is een grote investering die zeker het geld waard is, maar je wilt er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Bij Ventasol helpen we je daarbij. Bijvoorbeeld door je te adviseren over warmtepompen en andere, innovatieve en energiebesparende maatregelen zoals kozijnen. Toch gaan we graag nóg een stapje verder. Dit doen we door je te informeren met onze blogs en je te adviseren door professionals met verstand van zaken. Vandaag borduren we voort op dat eerste; we leggen je uit wat het verschil tussen een monoblock- en split-warmtepomp is. We leggen je ook meteen uit of dit bijvoorbeeld geschikt is voor jouw huis.
Wat is een monoblock-warmtepomp?
Om het verschil tussen een monoblock- en een split-warmtepomp goed te begrijpen, is het van belang dat je op de hoogte bent van de werking van beide types en dat je weet wat ze op zichzelf doen. We beginnen daarom met je op de hoogte stellen van de werking van een monoblock-warmtepomp in een notendop.
Een monoblock-warmtepomp werkt in principe met een lucht-water systeem. Dit betekent dat er warmte uit de lucht wordt gehaald en dat dit uiteindelijk om wordt gezet in warmte voor in de woning. Er lopen namelijk leidingen van de buitenunit naar de woning waardoor uiteindelijk warm water zal stromen als je je ruimte wilt verwarmen. Bij een monoblock zitten alle werkende onderdelen in een buitenunit. Dit betekent dat je een buitenunit hebt waar een condensor, compressor, een expansieventiel en nog vele andere onderdelen in zitten. Het werkt bovendien geheel op elektriciteit én er komt geen koelvloeistof aan te pas. Al met al kan daarom worden gezegd dat de buitenunit alles bevat wat je nodig hebt voor de warmtepomp. Je zult daarom buiten ook het meeste merken; van het geluid én van de ruimte die het in beslag neemt.
Wat is een split-warmtepomp?
Dan de ‘laatste’ stap om het verschil tussen een monoblock- en een split-warmtepomp goed te kunnen begrijpen; we leggen je hier uit wat een split-warmtepomp is. Ook dit type warmtepomp werkt weer op een lucht-water systeem. Er wordt energie/lucht uit de buitenlucht gehaald en dit wordt omgezet in warmte. Een split-warmtepomp heeft echter een buiten- en binnenunit. De beide units zijn met elkaar verbonden door een leiding met koelvloeistof. In dit gesloten systeem vindt dus ook de circulatie plaats van het koudemiddel. Wel is er een belangrijk onderscheid tussen de buiten- en binnenunit wat betreft de werking. In de buitenunit bevinden zich namelijk de compressor en de verdamper. In de binnenunit vind je de condensator. Deze regelt uiteraard het condensatieproces wat nodig is om de woning uiteindelijk op de gewenste temperatuur te krijgen.
Monoblock vs split
Dan nu het antwoord op de vraag waar je op hebt gewacht: wat is het verschil tussen een monoblock- en een split-warmtepomp? Een monoblock vs split valt op meerdere manieren te vergelijken, waarvan enkele raakvlak hebben met de hierboven besproken materie. Zo is het grootste verschil de aanwezigheid van een binnenunit bij een split-warmtepomp, waar een monoblock-warmtepomp dat niet heeft. Daarnaast is er, bij een monoblock-warmtepomp, een grotere verdamper aanwezig. Dit betekent dat een hoger rendement wordt behaald, er een grotere verwarming van de temperatuur mogelijk is en dat dit meer geschikt is voor bijvoorbeeld bestaande woningen. Ook is een monoblock-warmtepomp een stukje stiller. Dit komt doordat hij ‘stationair’ op een lager aantal toeren draait.
Een split-warmtepomp is echter een stuk beter geschikt voor nieuwbouwwoningen of woningen die al goed geïsoleerd zijn. Daarnaast is dit type warmtepomp een stukje goedkoper. Dat komt door de onderdelen die hierin zitten. Deze worden namelijk ook voor veel airco’s gebruikt en dit maakt dat ze op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Bovendien is een split-warmtepomp kleiner. Je kunt hierbij denken aan bijna de helft kleiner. Wel heb je natuurlijk twee units, waarbij je er van één weinig merkt. Tevens is het goed om je te beseffen dat een split-warmtepomp niet bij elk huis door elke installateur mag worden geïnstalleerd door de koudemiddelen die hiervoor gebruikt worden.
Een monoblock- of split-warmtepomp? Bij Ventasol regelen we het voor je
Je bent je nu goed bewust van het verschil tussen een monoblock- en een split-warmtepomp. Toch kunnen we ons best voorstellen dat je er nog niet helemaal uit bent. Laat je daarom gerust adviseren door de professionals van Ventasol. Door op de knop ‘Direct verduurzamen’ te klikken, verricht je een contactaanvraag. We komen dan zo snel mogelijk bij je terug om je te helpen met de beste keuze voor jou. Daarin nemen we alle belangrijke factoren mee, bijvoorbeeld ook of je al beschikt over HR++-glas.