Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco? | Ventasol

Wij worden beoordeeld met een 9,4 door onze klanten

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Inhoud

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco? Op het eerste gezicht lijkt dit een vrij simpele vraag. Je zou immers zeggen dat het hier om twee systemen met totaal andere hoofdfuncties gaat. Toch is de vraag daarmee niet helemaal beantwoord. Wist je bijvoorbeeld dat er airconditioningsystemen zijn die kunnen verwarmen? Omgekeerd zijn er ook warmtepompen die kunnen koelen. Je zou je daardoor kunnen afvragen wat nu echt het fundamentele verschil is en wat voor jou nu het meest geschikte systeem is. Dat zoeken we hieronder voor je uit.

Verwarmen met een airco

Een airco is in eerste instantie natuurlijk bedoeld om een huiskamer te koelen. Echter zijn er airconditioningsystemen die niet kunnen koelen, maar ook verwarmen. We hebben het dan eigenlijk over lucht-lucht warmtepompen. Wanneer deze airco of lucht-lucht warmtepomp gaat koelen, wordt er warmte uit de binnenlucht onttrokken. Deze warmte wordt vervolgens via een buitenunit naar buiten afgevoerd. Gaat dit systeem verwarmen, dan wordt de warmte juist uit de buitenlucht onttrokken via de buitenunit, om vervolgens te worden afgevoerd naar binnen. Maar hebben we het nu eigenlijk over een airconditioning of een warmtepomp? Het hierboven beschreven systeem is eigenlijk een warmtepomp, maar kan ook als airco fungeren om te koelen.

Koelen met een warmtepomp

Om het nog ingewikkelder te maken, is het ook mogelijk om met een warmtepomp te koelen. En dat geldt niet alleen voor lucht-lucht warmtepompen, maar ook voor water-water warmtepompen. In het geval van water-water warmtepompen wordt de huiskamer gekoeld met behulp van water in plaats van lucht. Daarbij wordt het water in het cv-systeem afgekoeld. Dit stroomt vervolgens door de vloerverwarming. Omdat een water-water warmtepomp geen gebruikmaakt van een compressor, spreken we van passief koelen. Een lucht-lucht warmtepomp werkt wel met een compressor, wat maakt dat we hier spreken van actief koelen. De werking van een lucht-lucht warmtepomp – dus het actief koelen – is daarmee vrijwel gelijk aan de werking van een airconditioningsysteem.

Wat is nu het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Aangezien een lucht-luchtwarmtepomp zowel als een airco en als een warmtepomp kan fungeren en water-water warmtepompen zowel kunnen verwarmen als koelen, kun je je nu het volgende afvragen. Wat is het fundamentele verschil tussen een warmtepomp en een airco? Het verschil zit hem vooral in het ontwerp en de hoofdfunctie. Een warmtepomp is ontworpen om warmte te verplaatsen. Dat is dan ook gelijk de hoofdfunctie van een warmtepomp. Het verplaatsen van warmte kan worden gebruikt om een huiskamer ofwel te verwarmen, ofwel te koelen. Een airco daarentegen, is primair ontworpen om warmte naar buiten af te voeren. De hoofdfunctie is koelen. Al fungeert een lucht-lucht warmtepomp die koelt strikt genomen als een airco, hebben de meeste traditionele airco’s geen dergelijke functie.

Een warmtepomp of airco aanschaffen?

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?’, kan het zijn dat je nu twijfelt of je een warmtepomp of een airco moet aanschaffen. Wat dat betreft, adviseren we je om te kiezen voor een warmtepomp. Simpelweg omdat je met een warmtepomp profiteert van een lagere energierekening. Wanneer je een warmtepomp laat installeren, kun je je gasverbruik met 70% omlaag brengen. Dit zorgt er mede voor dat je tussen de € 700,- en € 1.500,- per jaar bespaart aan energiekosten. Vaak kun je een warmtepomp al binnen 7 jaar terugverdienen. Met lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk als resultaat.

Een aangenaam binnenklimaat én lagere energiekosten

We begonnen met de vraag ‘wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?’. Als het goed is, weet je nu wat het verschil is tussen beide soorten systemen. Het is nu tijd om de mogelijkheden te onderzoeken voor het investeren in een warmtepomp. Je kunt ook kiezen voor een airconditioning. Als je echter niet alleen een aangenaam binnenklimaat wilt creëren, maar ook wilt besparen op energiekosten, raden we je aan om een warmtepomp te laten installeren. Bij Ventasol leveren we hoogwaardige hybride warmtepompen. Als je benieuwd bent naar wat er voor jou mogelijk is en hoeveel je kunt besparen met een warmtepomp, voorzien we je graag van advies.

Conclusie: wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco? Als het goed is, heb je daar nu een helder antwoord op. Mocht je toch meer willen weten over warmtepompen en overweegt om hierin te investeren, helpen we je graag. Je kunt geheel vrijblijvend een adviesgesprek met ons inplannen. Een van onze vakspecialisten kijkt dan op basis van jouw specifieke situatie wat de mogelijkheden zijn.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco
Lees onze artikelen