Wat is zuiniger: een airco of warmtepomp? | Ventasol

Wij worden beoordeeld met een 9,4 door onze klanten

Wat is zuiniger: een airco of warmtepomp?

Inhoud

Zowel een airco als een warmtepomp kunnen het binnenklimaat van je woning reguleren. Maar wat is nu zuiniger: een airco of een warmtepomp? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en gebruikstoepassingen, maar als het aankomt op energiezuinigheid, dan is er wel het een en ander te melden. We geven je graag een toelichting.

Werking van een warmtepomp en airco

Als je kijkt naar de werking van een warmtepomp en een airco, dan werken ze nagenoeg hetzelfde. Een airco is een lucht-lucht warmtepomp en haalt warmte uit de buitenlucht en verplaatst deze verkregen warmte vervolgens in de ruimte. Het proces kan ook worden omgekeerd en dan wordt warmte onttrokken en de koele lucht gebruikt om de woning af te koelen. Een warmtepomp is energiezuinig en duurzaam. Het kan je hele woning verwarmen en warm water produceren, maar daarnaast ook koelen. In een goed geïsoleerd huis komt de werking van de warmtepomp pas echt tot zijn recht. Zo werkt de warmtepomp het beste bij laagtemperatuurverwarming. Als een huis niet goed geïsoleerd is, dan moet de warmtepomp minder hard werken.

Met een airco kun je voornamelijk je woning koelen, maar verwarmen is ook mogelijk. Echter, het vermogen van de airco dient voldoende te zijn voor de ruimte. Als het gaat om een kamer of een woonkamer, dan kan een airco prima werken. Voor een totaaloplossing kijk je al snel naar een warmtepomp.

Wat is zuiniger? Een airco of een warmtepomp?

Of een airco of een warmtepomp zuiniger is, hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, waarvoor je de airco gebruikt en zelfs weersomstandigheden kunnen een invloed hebben. Een airco wordt voornamelijk gebruikt om het klimaat in één ruimte te reguleren, terwijl de warmtepomp het hele huis bedient. De warmtepomp is dan ook een totaaloplossing, maar heeft wel wat vereisten voor een optimale werking. Zo dient je woning goed geïsoleerd te zijn en is de initiële investering hoger dan de aanschaf van een airco. Wil je met een airco meerdere ruimtes verkoelen of verwarmen, dan zijn er meerdere binnenunits vereist.

Warmtepomp als totaaloplossing

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat het aangesloten wordt op het bestaande afgiftesysteem. Warmte wordt afgegeven aan het water in de leidingen, radiator en zelfs de buizen van de vloerverwarming. Dat is niet mogelijk bij een aircosysteem. Als totaaloplossing is het dus vanzelfsprekend zuiniger dan een airco. Als het gaat om één enkele ruimte, dan kan de airco zuiniger zijn. Factoren zoals het type warmtepomp, toepassing van de airco en zoals al vernoemd de isolatie hebben allemaal een invloed. De keuze tussen een airco en een warmtepomp hangt ook af van persoonlijke behoeften en voorkeuren. Als koeling de primaire behoefte is en het klimaat mild is, kan een energiezuinige airco voldoende zijn.

Je woning verduurzamen

Als je jouw woning flink wilt verduurzamen en je daar budget voor hebt, dan is de keuze voor een warmtepomp snel gemaakt. Hoewel de initiële investering hoger is, zorg je wel voor een totaaloplossing die zuiniger is dan een aircosysteem. Warmtepompen zijn niet alleen zuiniger in gebruik, maar ook beter voor het milieu. Doordat ze efficiënter omgaan met energie, verminderen ze de uitstoot van broeikasgassen. Aangezien warmtepompen gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen (zoals de buitenlucht of de grond), dragen ze bovendien bij aan de vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Subsidie voor warmtepomp

Wil je jouw woning verduurzamen? Dan kun je een subsidie krijgen vanuit de overheid. De subsidieregeling heet de ‘investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’. Met deze regeling kun je subsidie krijgen voor een volledige of hybride warmtepomp. Zo ontvang je minimaal € 500,- voor het verduurzamen van je woning.

Conclusie

Over het algemeen zijn warmtepompen zuiniger dan airco’s, zowel als je kijkt naar energieverbruik als milieu-impact. Warmtepompen hebben nu eenmaal het vermogen om efficiënt te verwarmen én te koelen. Dit maakt ze voor een totaaloplossing de beste keuze. Voor wie dus op zoek is naar een duurzame, energie-efficiënte oplossing voor het hele jaar door, dan biedt een warmtepomp uitkomst. Airco’s kunnen een praktische keuze blijven voor specifieke situaties. Meer informatie over het verschil in zuinigheid of overweeg je een warmtepompinstallatie? Laat je adviseren door Ventasol!

Laat je adviseren door Ventasol

De keuze tussen een airco en een warmtepomp is uiteindelijk een afweging tussen kosten, efficiëntie en persoonlijke behoeften. Daarom kijken onze specialisten graag mee met je persoonlijke situatie. We bekijken de voordelen voor je systemen en wegen deze op tegen de specifieke vereisten van je woning en levensstijl. Van aanvraag tot deskundige installatie, onze specialisten staan voor je klaar!

Wat is zuiniger; een airco of warmtepomp
Lees onze artikelen